Φωτεινή Βίλδου

14  .jpg

(Κοζάνη)

"Γεννήθηκα στην Καισαρειά Κοζάνης και είμαι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας. Συμμετείχα στην ίδρυση και λειτουργία αρκετών χορωδιών παραδοσιακού και έντεχνου τραγουδιού στην πόλη της Κοζάνης, την τελευταία εικοσαετία και έχω διδαχθεί τουμπελέκι. Τα τελευταία χρόνια είμαι και μέλος της χορωδίας Δωματίου Κοζάνης - Ευρωπαϊκής μουσικής.  

Ξεκίνησα την ψαλτική το 2006, στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Κοζάνης, και συνέχισα με καταξιωμένους καθηγητές. Για πολλά χρόνια, έχω αναλάβει, ως υπεύθυνη Χορωδίας, τα Εγκώμια της Μ. Παρασκευής του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Κοζάνης και συμμετείχα, για μια δεκαετία, σε χορωδία εκκλησιαστική (Παρακλήσεις και Χαιρετισμοί σε μικρά χωριά). Από το 2009, είμαι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Χορωδίας Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Οι Τρείς Ιεράρχες», με δεκάδες σημαντικές εμφανίσεις σε πόλεις Δ. και Κ. Μακεδονίας (π.χ. ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης - Προ των Πυλών,  Παύλεια Βέροιας κ.α.).

Είμαι εθελόντρια, την τελευταία δεκαετία, σε Μοναστήρια,  σε εκκλησίες χωριών  και της πόλης της Κοζάνης. Νοιώθω  χαρά που συμμετέχω στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ψαλτριών, με επικεφαλής τη Νεκταρία Καραντζή, καταξιωμένη στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι η παρουσία των γυναικών στο αναλόγιο, τα τελευταία χρόνια, δίνει ένα ξεχωριστό ηχόχρωμα στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας και συμβάλλει πολλαπλά στην ανάταση της ψυχής των πιστών".

Social And Media