Πηνελόπη Κροκίδου

11  .JPG

(Αθήνα)

"Είμαι εκπαιδευτικός Μουσικής στην Δημόσια  Εκπαίδευση. Σπούδασα Ευρωπαϊκή Μουσική στο «Ελληνικό Ωδείο», από όπου απέκτησα πτυχία Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και Ελαφρού Τραγουδιού.

Είδα το πρώτο φως της ζωής σε ένα σπίτι και μια οικογένεια, όπου η Μουσική - και ειδικότερα η Βυζαντινή Μουσική- κατείχαν περίοπτη και σημαντική θέση.

Με παππού και πατέρα κληρικούς, εξ απαλών ονύχων τα ακούσματα μου ήταν πλημμυρισμένα από βυζαντινούς ήχους και μελωδίες.

Με πρώτο δάσκαλο και καθοδηγητή τον πολυαγαπημένο και αείμνηστο πατέρα μου, Πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Κροκίδη, ξεκίνησα να βαδίζω στα μονοπάτια του Βυζαντινού μέλους και να ανακαλύπτω έναν θαυμαστό και Θεόπνευστο μουσικό κόσμο.

Όταν εκείνος έφυγε από κοντά μας, η δίψα μου για μελέτη της Βυζαντινής Μουσικής γιγαντώθηκε, θεωρώντας την πια και ως χρέος προς την μνήμη του. Είχα την αγαθή τύχη να βρω στον δρόμο μου αρχικά την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, με υπεύθυνο τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Χάρη Νταραβάνογλου και, στη συνέχεια, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ψαλτριών και το Μουσικό Έργαστήρι «Χρόνης Αηδονίδης», υπό την καθοδήγηση της σπουδαίας καλλιτέχνιδας και εξαιρετικά ταλαντούχου υμνωδού κ. Νεκταρίας Καραντζή.

Βηματίζοντας  στους παράλληλους δρόμους της Βυζαντινής Μουσικής και του Παραδοσιακού Τραγουδιού και συμμετέχοντας στη Γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία «Ψάλτριες» του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, απολαμβάνω τη μουσική πανδαισία του Βυζαντινού μέλους και την ανάταση ψυχής και αισθημάτων που προσφέρουν, απλόχερα, τόσο η Πατρώα Εκκλησιαστική Μουσική όσο και το διαχρονικό παραδοσιακό ηχόχρωμα της μουσικής του τόπου μας.

Οι μουσικές διδαχές της  κ. Νεκταρίας Καραντζή, τόσο στην άσκηση της ψαλτικής, όσο και στην ερμηνεία των παραδοσιακών τραγουδιών του τόπου μας, καθώς και η ανεκτίμητη εμπειρία της συνύπαρξης με τις εξαιρετικές συμψάλτριες, στέκονται υπέρλαμπροι φάροι γνώσης και βιωμάτων, που με βοηθούν να μεταλαμπαδεύσω την αγάπη και τις γνώσεις μου για τη Μουσική στους μαθητές μου."

Social And Media